TWINTIG JAAR STEDENKRING ZWOLLE-EMSLAND; Duits-Nederlands samenwerkingsverband vierde jubileum in Meppel

PERSBERICHT
23. August 2013
zurück
  • Duits-Nederlands samenwerkingsverband vierde jubileum in Meppel
  • Vierbaans E233 blijft de hoogste prioriteit
20130821 Foto Staedtering Stedenkring Zwolle-Emsland in Meppel 1.jpg
Städtering/Stedenkring Zwolle-Emsland

MEPPEL/MEPPEN – Afgelopen woensdag (21 augustus 2013) heeft de Stedenkring Zwolle-Emsland het twintigjarige jubileum in Meppel gevierd. Burgemeester Ludwig Pleus van het Duitse Herzlake keek daarbij met trots terug op gezamenlijke successen en de verbeterde verbindingen in de Duits-Nederlandse regio tussen Zwolle en Cloppenburg.

E233

De belangrijkste verbinding vormt daarbij de E233; de Europese weg die de kortste verbinding tussen de Randstad en Bremen en Hamburg vormt. Vanaf 1993 heeft de Stedenkring zich vooral ingezet voor de opwaardering van deze noordelijke ontwikkelingsas. In Nederland is de weg verdubbeld als A37, maar in Duitsland ligt nog een gedeelte van ruim 80 kilometer dat slechts een rijstrook per richting heeft. Uit de enorme groei van het verkeer op deze as blijkt de aantrekkelijkheid ervan.

Nederlandse financiële bijdrage

Voor de planvorming van de verdubbeling hebben onder andere ook de Nederlandse gemeente Zwolle, Meppel, Hoogeveen, Hardenberg, Coevorden en Emmen, de provincie Drenthe, de Rijksoverheid en Europa bijgedragen. De Stedenkring verwacht dat in 2016 de bouw kan beginnen. Over de financiering van de door de bondsregering geschatte 490 miljoen kostende Autobahn is nog niets bekend, maar een publiek-private-samenwerking lijkt voor de hand te liggen. Bremen zal dan in de spits zo’n 40 minuten dichtbij komen te liggen.

Komende jaren

In de vergadering die vooraf ging aan het jubileum werd wethouder Bouke Durk Wilms van de gemeente Emmen verkozen tot vice-voorzitter. Gedeputeerde Dirk Kopmeyer van de Landkreis Emsland gaf de stand van zaken van de planvorming en Dr. Marijn Molema en Kerstin Kontny van de Hogeschool Windesheim gaven de tussenstand van het onderzoek naar de economische samenwerking langs de E233. Na afloop bracht het gezelschap een bedrijfsbezoek aan de fabriek van FrieslandCampina in Meppel. In de komende jaren zal de Stedenkring zich versterkt voor de economische verbinding in de regio inzetten, maar het oplossen van de flessenhals in het Duitse deel van het traject blijft de hoogste prioriteit houden.

Download (PDF): Persbericht - Twintig jaar Stedenkring Zwolle-Emsland
Download 36,18 K
Download (JPG): De leden van de Stedenkring Zwolle-Emsland in Meppel
Download 2,32 M

Op de foto: Dick Heijns (penningmeester), Johannes Wege (Stadt Löningen), Kerstin Kontny (Universiteit Nijmegen), Dr. Marijn Molema (Hogeschool Windesheim), Gedeputeerde Dirk Kopmeyer (Landkreis Emsland), Heinz Greve (Gemeinde Twist), Burgemeester Werner Schräer (Stadt Haselünne), Burgemeester Jan Erik Bohling (Stadt Meppen), Wethouder Ton Bargeman (Gemeente Hoogeveen), Ulrich Grubert (Oldenburgische Industrie- und Handelskammer), Burgemeester Dr. Wolfgang Wiese (Stadt Cloppenburg), Wethouder Bouke Durk Wilms (Gemeente Emmen), Burgemeester Ludwig Pleus (Samtgemeinde Herzlake), Burgemeester Markus Honnigfort (Stadt Haren/Ems), Han Smidt (Kamer van Koophandel Noord-Nederland, Gerhard Roelfes (Stedenkring Zwolle-Emsland) und Burgemeester Bert Bouwmeester (Gemeente Coevorden).

 

Natürlich können auch Sie uns und die E233 unterstützen!

Da es verschiedene Modelle der Unterstützung gibt, die wir Ihnen gern präsentieren möchten, hinterlassen Sie hier gern Ihren Unternehmensnamen und Ihre E-Mailadresse.

Wir werden umgehend mit ihnen Kontakt aufnehmen.


Mit * gekennzeichnete Felder müssen ausgefüllt werden.

Unterstützer

Aktuelles

» ältere Artikel finden Sie im Archiv

Presseberichte

» ältere Artikel finden Sie im Archiv