Meppen ist booming

Dagblad van het Noorden
11. Mai 2013
zurück

REPORTAGE WINKELCENTRUM

Terwijl de detailhandel in Nederland zucht en steunt vanwege de crisis stampen de Duitsers doodleuk vlak over de grens een compleet nieuw winkelcentrum uit de grond, met maar liefst veertig zaken. In het centrum van het Duitse stadje Meppen, waar toch al veel Nederlanders komen voor de wekelijkse boodschappen. De investeerder rekent op 15 tot 20 procent Nederlanders.

Door Gerton Albers

Alsof er aan de andere kant van de grens niets aan de hand is. In tijden van steeds meer leegstand in winkelstraten in Drenthe en Groningen krijgt het Duitse stadje Meppen, goed voor 35.000 inwoners, er in één klap veertig winkels bij. Ondergebracht in het winkelcentrum MEP (Meppener Einkaufspassage), dat op 16 mei de deuren opent. Nieuwe winkels, want vrijwel geen enkele bestaande zaak in het stadshart van Meppen verhuist volgens investeerder Ralf Schulte naar het nieuwe complex. "We concurreren dus niet met bestaande winkels, we veroorzaken geen leegstand elders. Hoe dat kan? In Meppen is er ruimte voor zoveel nieuwe zaken", denkt de eigenaar van Schulte Bauunternehmen, uit het nabijgelegen Haselünne.

De krimp gaat duidelijk voorbij aan Emsland, de Landkreis waarin Meppen ligt.Waar nieuwbouwprojecten in Drenthe en Groningen maar niet van de grond komen, wordt in Meppen het ene na het andere huis gebouwd. De werkloosheid schommelt er al jaren rond de 3 procent, wat in de praktijk betekent dat er nagenoeg geen werkloosheid is.Want er zijn altijd mensen die tussen banen zitten, altijd schoolverlaters die even moeten wachten.

Het nieuwe Wirtschaftwunder dus, vooral ook te danken aan de nieuwe windmolenfabriek van Enercon en pluimveeverwerker Rothkötter. Zeer grote werkgevers, samen al goed voor meer dan tweeduizend banen in de regio. "Meppen ist booming", lacht Schulte. "Tot voor kort was het een ingeslapen ambtenarenstadje, nu zien we een en al bedrijvigheid. Had ik al gezegd dat ook het stationsgebied van Meppen grondig onder handen wordt genomen? Voor tien miljoen euro!"

Ook dat komt Schulte niet slecht uit, want zijn MEP is gesitueerd tussen het stadshart en het treinstation in. "Waar we nu staan was ooit het eigenlijke stadshart. Met winkels van middenstandsfamilies, in plaats van de grote ketens. Maar kinderen van deze middenstanders zagen vaak geen brood in het overnemen van de zaak, waardoor er steeds meer leegstand kwam. De verpaupering sloeg toe."

Schulte begon in 2007 plannen te maken voor dit gebied, min of meer een complete straat. Op twee huizen na ging alles plat. Vanuit de lucht is pas goed te zien hoe groot het winkelcentrum wordt. "We zaten eerst te denken aan een shopping mall met in totaal 8000 vierkante meter aan winkelruimte, maar die oppervlakte is gaandeweg verdubbeld. Mede dankzij de komst van MediaMarkt en supermarkt Edeka, beide goed voor ieder 2000 vierkante meter. De belangstelling is groot, we hebben zowat alle ruimtes verhuurd." Om even een vergelijking te maken: die 16.000 vierkante meter aan winkelruimte staat gelijk aan ruim drie voetbalvelden. Verdeeld over twee etages. Passages, toiletruimtes en overdekte pleinen zijn hierin niet meegerekend.

Behalve MediaMarkt en Edeka zijn C&A en New Yorker grote trekkers. Maar ook het zeker in Duitse ogen eigenwijze Xenos krijgt er onderdak. Er komt een groot terras aan de waterkant. In totaal krijgt het complex zes- tot zevenhonderd terrasstoelen. Nog meer cijfers? De totale investering is 50 miljoen euro en de parkeergarage kan vijfhonderd auto’s herbergen. "Met een parkeergarage valt of staat je winkelcentrum. Die moet ruim, goed verlicht en zeer toegankelijk zijn. Zodat iedereen er met een gerust hart zijn auto kan parkeren, ook de vrouw die eens alleen op pad wil."

Aardigheidje: de bewoners van de acht penthouses in het complex hebben ieder een eigen lift, die in het appartement uitkomt. "Die penthouses waren in tien minuten verkocht.Wat een belangstelling!" Over prijzen laat Schulte zich niet uit, maar voor Meppener begrippen waren ze duur. "Er is altijd een markt voor zeer luxueuze woningen, van zeer hoogstaande kwaliteit. Ik zou nooit zomaar doorsnee huizen gaan bouwen op bijvoorbeeld Mallorca, waar we veel hebben gezeten. Maar ik heb daar wel een huis neergezet van 15 miljoen euro. Als alles maar klopt. Dan wil de markt wel, hoe klein die ook is."

Om inspiratie op te doen bezocht Schulte shopping malls over de hele wereld. "Water was vroeger het toverwoord, nu is dat entertainment. Je moet het publiek vermaken, met videoschermen bijvoorbeeld. Jongeren moeten een reden hebben om naar een winkelcentrum te gaan, anders kopen ze geheid hun spullen op internet. Het moet cool zijn om er rond te lopen. Daarnaast moet een winkelcentrum ruim zijn opgezet, met veel licht, brede gangen en overal bankjes om even te kunnen zitten.We waren in een grote mall in Dubai, waar het zo te zien helemaal niet zo druk was. Totdat we even snel de mensen begonnen te tellen. Het was er juist superdruk, maar vanwege de ruime opzet viel daar niets van te merken. Juist dát willen mensen. Gezellige drukte, als het maar niet te druk is."

Het MEP-complex is deels in de vorm van een diamant, die op allerlei manieren verlicht kan worden. Duizenden led-lampjes zijn erin verwerkt. "We kunnen de diamant met kerst groen/rood laten kleuren, of blauw/wit als SV Meppen speelt. Die diamant wordt de blikvanger voor zowat de hele stad."

 

Natürlich können auch Sie uns und die E233 unterstützen!

Da es verschiedene Modelle der Unterstützung gibt, die wir Ihnen gern präsentieren möchten, hinterlassen Sie hier gern Ihren Unternehmensnamen und Ihre E-Mailadresse.

Wir werden umgehend mit ihnen Kontakt aufnehmen.


Mit * gekennzeichnete Felder müssen ausgefüllt werden.

Unterstützer

Aktuelles

» ältere Artikel finden Sie im Archiv

Presseberichte

» ältere Artikel finden Sie im Archiv